Indická kuchyně je kuchyně různých etnik a náboženských skupin, žijící na území Indie. Každá etnika má své vlastní kulinářské tradice. Proto je velmi těžké indickou kuchyni charakterizovat jedním slovem.
Základem pro dobré jídlo je rýže, zelenina a koření. Mezi nejpoužívanější rýži patří dlouhozrnná rýže Basmati, která je přirozeně bezlepková a snadno stravitelná. Pokud rýže nepatří mezi vaše oblíbené přílohy, můžete ji nahradit různými druhy placek tzv. papádamy.
Koření pokrmům dodává vůni, různou škálu barev a exotickou chuť. V nabídce společnosti F. W. Tandoori najdete různé druhy chuti koření. Od slaného, sladkého, kyselého, hořkého až po chuť trpkou a pálivou.
Zázrak jménem kurkuma
V indické kuchyni se často využívá mletá kurkuma, známá také jako indický šafrán. Vyrábí se ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého a svou vůní připomíná zázvor. Při její přípravě se oddenek kurkumovníku nechá několik hodin vařit a až poté se suší a mele na sytě žlutý prášek. Žlutý prášek pak může sloužit jako barvivo do hořčice, mléčných výrobků a krémů. Kurkuma má zemitou, pepřovitou, nahořklou, hořčici podobnou chuť. Využívá se pro ochucování pokrmů z kuřecího nebo krůtího masa, polévek a omáček. Zajímavostí může být, že se výtažky z kurkumovníku se používají jako lék proti rakovině.
Kde je najdeme?
Rodinná česká společnost F. W. Tandoori byla založena roku 1992 s cílem dovážet asijské gastronomické speciality. V jejich široké nabídce tak můžete najít speciality od thajské, indické, čínské, japonské a vietnamské kuchyně. Nemají vlastní e-shop, ale za to dodávají produkty do mezinárodních řetězců jako je Makro (Metro SK), Ahold (Hypernova, Albert), Globus, Tesco (Tesco SK) a další. Další variantou, kde nakoupit produkty může být v jejich velkoobchodech, které najdeme ve Vonoklasech nebo Brně.
Zdroj foto: Pixabay.com, Fwtandoori.cz