Ochutnejte šálek vzácné vysokohorské kávy Kopi Gayo a přivolejte kouzlo vzdálené Sumatry, kde kávová zrna Arabica dozrávají na vrcholcích sopečných obrů ve stínu deštného pralesa. Této raritní kávě z malých farem kolem jezera Laut Tawar se nepodobá žádná jiná na celém světě. Vyniká plným základním tónem, lehce kořenitou spodní linií a svěžími ovocnými akcenty.
Je certifikovaná nezávislou organizací Rainforest Alliance jako káva vypěstovaná a zpracovaná ohleduplně k lidem a přírodě. Koupíte ji od 4. listopadu v obchodech Tchibo (na váhu za cenu 124,90 Kč za 250 g i předbalenou v 500 g sáčku) a také v e-shopuwww.tchibo.cz v půlkilovém balení jako celá zrna. Bude dostupná v podobě limitované edice pouze v omezeném množství do vyprodání zásob.
Podmínky, za kterých tato raritní vysokohorská káva Arabica dozrává jsou specifické a jedinečné. Do hry o její plnou chuť s lehce kořenitou spodní linii a svěžími ovocnými akcenty, kterých si znalci kávy cení po celém světě opravdu vysoko, vstupuje mnoho neopakovatelných faktorů – od půdních, geografických a povětrnostních podmínek, přes ohleduplné pěstování, zrání pod ochranou hustých stromů, až po unikátní způsob zpracování vyzrálých kávových třešní.
Plody kávovníku odrůd Bergendal, Typica a Catimor, ze kterých je Kopi Gayo složena, velmi pomalu dozrávají na vrcholcích sopečných pohoří ostrova Sumatra. Deštný prales je přitom chrání před rovníkovým sluncem i slanými větry od moře. Z velkého množství zdejších srážek k nim husté stromy pustí vláhy přesně akorát. Díky tomu vzniká časový náskok pro dozrávání, který jiné kávy k dispozici mnohdy nemají. Zdejší půda je navíc doslova nabitá minerály. Postaraly se o to již před miliony let sopky chrlící lávu. Dříve byla smrtící, dnes je životodárná, plná humusu.
Malopěstitelům kávy ze sdružení KSU Burni Bies Gayo, kteří hospodaří po mnoho generací na malých pozemcích kolem jezera Laut Tawar téměř nezměněným způsobem, tenhle fakt pěstování v mnohém usnadňuje. Jejich políčka leží ve výšce 1300 až 1 600 metrů nad mořem a příběh zvláštní kávy na nich teprve začíná.
Co ulehčily přírodní podmínky, to si totiž vybírá zpět náročná unikátní metoda zpracování. Mokrá metoda zpracování známá jako „Giling Basah“ přiměje kávu, aby vydala to nejlepší, co se v ní skrývá. Touto velmi pracnou metodou je z kávových zrn pomocí písku odstraněna nejen dužina, ale také ochranná pergamenová slupka. Poté se kávová zrna perou a suší na slunci. Takto zpracovaná pojmou výrazně více vlhkosti a rozvinou neobyčejně plné a syté aroma.
Káva Tchibo Kopi Gayo nese certifikaci mezinárodně uznávané nezávislé organizace Rainforest Alliance jako káva vypěstovaná a zpracovaná ohleduplně k lidem a přírodě.
Dnes pochází více než 25 % kávy Tchibo z certifikované produkce. Na kávových barech Tchibo se už od roku 2011 podává výhradně káva Fairtrade. Z trvale udržitelné zemědělské produkce pochází také 100 % kávových zrn pro prémiovou řadu Privat Kaffee i pro kávové kapsle Tchibo Cafissimo. Trvale udržitelné zemědělství je základem toho, aby si milovníci kávy mohli svůj oblíbený nápoj v nejvyšší kvalitě vychutnávat i v budoucnosti a další generace farmářů si mohly vydělat na živobytí.
Více o společnosti, výrobcích a obchodní síti na stránkách: