Mušle, ústřice, krevety, kalamáry a další mořské plody. To všechno jsou delikatesy, které patří do středomořských oblastí. Dobrá zpráva je, že ve výborné kvalitě jsou dostupné i u nás. A kam přesně vyrazit na tyto dobroty? Určitě můžete najít spousty restaurací, kde mají mořské plody v nabídce. Ale kde jsou ty nejčerstvější, kde mají příjemnou obsluhu, a samozřejmě kde narazíte na největší výběr těchto delikates?
Právě to se pro vás v redakci chystáme zjistit. Už teď jsme si vytipovali několik restaurací, které chceme navštívit. Těšit se v první řadě můžete na pražský BRUXX, Les Moules, restauraci Oblaca, vinohradské Giardino a spousty dalších. Dnes jako první představím právě pražský BRUXX, a také přidám tip, kde v Praze koupíte nejčerstvější ryby a mořské plody.
BRUXX
Belgická brasserie pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala, kde připravují menu podle originálních belgických receptur. Najdete zde kromě dobrého jídla i velký výběr piv, přesněji více jak šedesát druhů lahvových a osm čepovaných. Ve výčtu dobrot nechybí belgické hranolky, vafle ani belgické pralinky. Jejich specialitou jsou krevety, a také mušle připravované na více způsobů. Čerstvé mušle a ústřice jsou do Prahy přiváženy dokonce třikrát týdně, abyste na stole měli jen to nejčerstvější.
My jsme si pro ochutnávku zvolili mušle na bílém víně, typické belgické hranolky a jako zlatý hřeb večera jsme si vybrali zdejší specialitu, konkrétně to byly mušle Tin Tin, které jsou připravovány s červenou curry pastou, zázvorem a kokosovým mlékem. Mohu na rovinu říct, že mušle Tin Tin dokonce předčily mé očekávání – lepší jsem už dlouho nejedla. Velká poklona za to patří panu šéfkuchaři.
Pokud jste BRUXX ještě nestihli navštívit, tak to určitě brzy napravte.
A na závěr tip, kde v Praze koupit čerstvé ryby
Pokud si chcete v Praze nakoupit opravdu čerstvé ryby, rozhodně doporučuji zajít do Masné ulice č. 705/1 na Starém Městě, do rybárny Blue Fjord. Mají zde velký výběr čerstvých a kvalitních ryb, který vám doslova učaruje. Kromě pestré nabídky ryb a mořských plodů oceníte i ochotu místních prodejců, kteří vybrané ryby naporcují, odstraní kůži a rádi vám poradí, jak si danou delikatesu doma můžete připravit. Navíc je součástí rybárny i „malé bistro“, takže si zde vybrané ryby a plody můžete nechat rovnou připravit a na místě je sníst. A to každý den od 10 do 22 hodin. Vyzkoušejte, a nebudete litovat.
Úspěšné a krásné dny.
Simona Parvusová