Kávu mají jedni z nás spojenou s probouzením, druzí zase s pracovní pauzou, další pak s poobědovým dezertem. Jen málokdo však přemýšlí nad jejím správným párováním s jídlem. Přitom právě ve vhodné kombinaci všechny její chutě a drobné nuance vyniknou nejlépe. Jak všechno zharmonizovat, aby byl zážitek opravdu dokonalý?
Sto káv, sto chutí
Podobně jako u vína i v tomto případě existují rozmanité druhy zrnkové kávy, které poskytují takřka nekonečnou škálu chutí a vůní – od sladkých ovocných, čokoládových, medových přes květinové až po jemně kořeněné. Ačkoli se kvůli tomu může zdát kombinování složité a spletité, ve skutečnosti to chce jen trochu cviku. Při párování se můžete vydat dvěma cestami – buď najdete chutě, které si vzájemně odpovídají, nebo vás naopak lákají kontrasty, které vykouzlí něco zcela nového a originálního. Pracovat musíte nejen s ingrediencemi pokrmů, ale i s jejich teplotou a texturou.
Sladké pokrmy
Lahodný kofeinový nápoj si většinou dopřáváme ke sladkým pokrmům, jako jsou zákusky, koláče, cukroví nebo dorty, běžně se pak ke kávě servírují sušenky. Skvěle chutná i se sladkým pečivem, croissanty, koblihami či muffiny. Doslova plesat pak budou vaše mlsné jazýčky při souznění kávy s čokoládou. K té tmavé se hodí brazilská či etiopská, k mléčné zase kolumbijská. Vedle nešlápnete ani s palačinkami, které si skvěle rozumí s espressem a nápoji z něj vyrobenými – od cappuccina přes macchiato až po café latte.
Sýry
Podobně jako víno nebo pivo, i káva se dobře kombinuje se sýry. Ačkoli by většinu z nás toto spojení nenapadlo, vězte, že třeba ve Finsku je nápoj Kaffeost, kdy se kousky sýra zalévají horkou čerstvou kávou, velice oblíbený a populární. Abyste si ale pochutnali, musíte vsadit na opravdu kvalitní sýry. Jemné krémové jako ricotta se hodí ke kávám s vysokou kyselostí, modré a kozí pak vyniknou u těch se střední kyselostí a sýry typu cheddar zase rozehrají symfonii chutí při nízké kyselosti. Tak najdete odvahu netypické kombinace vyzkoušet?
Zdroj foto: Pixabay.com