Připravujeme

Obsah:

LEDEN / ÚNOR 2019

Mercedes-Benz Maybach Vision 6
Milník elektromobility
Fenomén vozů SUV
Tesla Roadster 2020
Pirelli kalendář 2019

A ještě mnohem více...

image_6311

Ohromte přátele silvestrovským čatní | recepty

Rodina, přátelé, chlebíčky a Novoroční přípitek. Je váš Silvestr stále stejný a chybí mu něco nového? Pokud ano, vyzkoušejte místo nudných chlebíčků a jednohubek třeba vlastnoručně vyrobené čatní plné vánočního koření napárované s Hermelínem. Uvidíte, že i konec roku se dá oslavit netradičně a s velkou parádou.

Hlavní roli si letos zahraje pravý český Hermelín Král Sýrů třikrát jinak. Recepty sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a jsou určené mlsným gurmánským jazýčkům.

ORIGINÁLNÍ HERMELÍN S FÍKOVÝM ČATNÍ

Doba přípravy čatní: 45 minut

Co budeme potřebovat?

1 – 2 Hermelíny Král Sýrů Originál

Čatní:

150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády

25 ml balzamikového octa

25 ml horké vody

2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky)

20 g másla

2 jarní nebo menší cibulky

½ lžičky kari

½ lžičky mletého hořčičného semínka

Kůra z ½ citronu

Pražené lískové oříšky na ozdobu

Sůl, pepř

Postup:

V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidáme balzamikový ocet a horkou vodu, přidáme další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohříváme na mírném ohni dalších 30 minut.  Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a necháme 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podáváme s  Král Sýrů Hermelín Originál, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.  

PEPŘOVÝ HERMELÍN S VÁNOČNÍM ČATNÍ

Doba přípravy čatní: 55 minut

Co budeme potřebovat?

1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř

Čatní:

3 jablka

2 bílé cibule

100 g cukru

2 lžíce medu

100 ml bílého vinného octa

100 ml vody

5 ks hřebíčku

1 lžíce kurkumy

1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu

10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru

20 g mraženého rybízu

1 mandarinka na plátky

3 bobkové listy

Šťáva z citronu

Vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abychom s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste si před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut. Podávejte s Hermelínem Král Sýrů  Zelený pepř a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.

PAPRIKOVÝ HERMELÍN S TOSKÁNSKÝM ČATNÍ 

Doba přípravy čatní: 40 minut

Co budeme potřebovat?

1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika

Čatní:

4 červené cibule

50 g třtinového cukru

20 ml červeného vinného octa

30 ml balzamikového octa/sirupu

20 ml vody

1 celý česnek

1 lžíce oleje

50 g másla

1 malá lžička hořčičného semínka

20 g nastrouhaného zázvoru

4 kusy sušených rajčat

Kousek chilli papričky

Snítka rozmarýnu

Pepř, sůl

Pražené mandle na ozdobu

Postup:

Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme celý česnek a necháme v oleji pár minut rozvonět, pak vyndáme. Do česnekového oleje přidáme cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut necháme karamelizovat. Do směsi postupně přidáme vinný ocet, balzamikový ocet a zalijeme trochou vody. Vaříme dalších 10 minut, přidáme čerstvý zázvor podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžeme použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná s Hermelínem Král Sýrů Lahůdková paprika, praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.

 

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

FOTOREPORTY

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

                 

Další portály mediální skupiny HMG:

        

TOPlist