Kurkuma, známá i pod názvem indický šafrán, má velmi široké uplatnění v potravinářství. Je vyhledávaná pro své léčivé schopnosti a označována jako žlutý zázrak z jihu Asie. Pěstuje se od nepaměti i v Indii, Číně a Indonésii. Nově je kurkuma také v oblastech jižní Ameriky a Karibiku.
Co vlastně Kurkuma je?
Je to starodávná kulturní rostlina, takzvaný žlutý zázvor. Nejvíce známá je kurkuma v rámci směsi indického kari koření. Používá se i samostatně jako dochucovadlo. Velmi prospívá zdraví a jednoduše ji lze pěstovat doma v květináči.
Je to vytrvalá bylina, která není až tak náročná na pěstování. Při správném zacházení vám vydrží dokonce několik let. Rostlina kurkumy má zdužnatělé oddenky kořenů. Plody této bylinky jsou mnohosemenné tobolky, které se při dosažení zrání rozevírají. Mladou rostlinku kurkumy seženete obvykle ve specializovaných e-shopech, nebo zahradnictví.
Žluté zdraví
Na rostlině kurkumy je nejcennější žluté barvivo, které se nazývá kurkumin. Přiřazují se mu zázračné schopnosti, které jsou po staletí využívány ve východním léčitelství. Tato přírodní bylina nemá žádné vedlejší účinky a léčebná síla rostliny působí vždy jen tam, kde je potřeba. Poslední světové výzkumy prokazují, že je vhodná právě na některé závažné choroby.
Blahodárné účinky jsou jí přisuzovány hlavně v boji proti rakovině. Kurkuma blokuje aktivity enzymů odpovědných za buněčné dělení a růst, stejně je tomu i u rakoviny. Pravidelným zařazením kurkumy do jídelníčku snížíte možnosti onemocnění na již zmíněné neduhy.
Využití je opravdu mnohostranné a v rámci gastronomie díky kurkumě oživíte pokrmy, kterým dodá nejen žlutou barvu, ale i nezaměnitelnou chuť. Posloužit může ve formě čaje, nebo jako konzervační přísada do nakládané zeleniny a ovoce.
Další informace a možnost zakoupení
Další informace, na co všechno je vhodná kurkuma a možnost zakoupit si z ní jemně mletý oddenek, naleznete na www.eushops.cz.