Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_16977

Dopřejte si luxusní chuť na jazýčku

Věřili byste, že celý piknik nebo večerní posezení s přáteli lze vykrýt pomazánkami? Ty jsou totiž natolik všestrannou záležitostí, že dokáží uspokojit chutě všech zúčastněných. Masařů, vegetariánů, veganů, ale třeba i těch, kdo nejsou zcela fit a potřebují speciální dietu, například diabetiků, celiaků nebo lidí trpících dnou. Ani redukční diety nepřijdou na pomazánkové párty zkrátka!

Všestrannost pomazánek

Pomazánky můžeme vyrobit v podstatě z čehokoliv, díky nim také v běžných dnech spotřebovat velkou část zbytků, ale též s nimi můžeme v rekordně krátkém čase pohostit třeba i nečekanou návštěvu. A opravdu luxusně, stačí jen zapojit fantazii.

A také mít nakoupeno na pomazánkový základ, kterým může být například máslo, žervé sýry, majonéza, luštěniny, zelenina i třeba sádlo. Většina z těchto položek má dlouhou trvanlivost, takže je nakupujme převážně v akcích. Díky tomu i poměrně dost ušetříme. Například v letáku obchodního řetězce LIDL nebo také v letáku PENNY dost často najdeme akce na žervé sýry, tavené sýry, majonézu, zeleninu, nebo fazole v plechovce, které jsou pro mnohé pomazánky jako dělané.

Také nám doma nesmí chybět pečivo. Pokud to máme do obchodu pár kroků, kdykoliv jej dokoupíme. Jestliže bydlíme dál od všech prodejen s pečivem, nakoupíme ho více a část dáme do mrazáku. Můžeme ho tak skladovat i několik týdnů, aniž by to na pečivu bylo po rozmrazení znát. Nejlépe uděláme, když ho zabalíme do dvou vrstev, například do dvou sáčků. Zejména chléb rád vymrzá, dvě vrstvy obalu tomu dost zabrání.

Základní typy pomazánek

Pomazánku lze udělat opravdu z čehokoliv. Ale abychom si je trochu rozškatulkovali, rozdělíme si je na základní typy - podle použitého základu, do kterého pak přimícháváme další suroviny a dochucujeme do požadované chuti.

Tvarohové pomazánky

Tvarohové pomazánky jsou osvědčenou metodou, jak do sebe dostat prospěšné mléčné bílkoviny, ale i některé esenciální tuky. Stačí tvaroh, k němu trocha majolky, musíme počítat s tím, že budeme dost solit. Těm, kdo nestojí o přímo tvarohovou chuť, ale z majolky zrovna odvaření nejsou (žlučníky by nejásal), zjemníme tvaroh třeba smetanou, máslem, případně ovesnou kaší.

Sýrové pomazánky

Výrazná chuť tvarohu nemusí všem vyhovovat. Tím se ale mléčných produktů vzdávat nemusíme. Žervé sýry, ale i ty tavené, jsou dobrým základem různých pomazánek. I sem lze přidat domácí majolku nebo třeba strouhaný tvrdý sýr – podle konzistence, kterou ve výsledku vyžadujeme.

Máslové pomazánky

K některým pomazánkám, respektive jejich surovinám, se hodí čisté máslo. Například rybičky máslem nikdy nepokazíte. Ani vajíčka. Máslo dá pomazánce základní jemnou, ale přitom luxusní chuť. Jen musíme dbát na to, abychom dobroty s máslovou pomazánkou podávali vychlazené.

Masové pomazánky

Masové pomazánky asi nebudeme vymýšlet prvoplánově. Spíše jde o elegantní upotřebení zbytků masa vařeného, pečeného i dušeného. Stačí ho jen namlít, smíchat s máslem či sádlem a základ na výživnou pomazánku je hotov. A i na pikniku se bude výtečně hodit.

Luštěninové pomazánky

Velmi pracné jsou luštěninové základy, pokud je připravujeme komplet celé doma. Odměnou je nám pak neskutečně bohatá nutriční hodnota výsledné pomazánky. Doma postupujeme tak, že luštěniny den předem namočíme, pak uvaříme a semeleme. Solíme vždy až potom. K luštěninám se hodí pro spojení máslo, ale i domácí majolka nebo mléčné výrobky. Anebo rajčatová pasta.

Pokud chceme ušetřit čas, koupíme luštěniny v plechovce. Ty stačí scedit a rozmačkat. Pak jen smíchat s ostatními složkami je hotovo. Luštěninové pomazánky mohou být skvělým překvapením pro naše veganské hosty.

Pomazánky ze zeleninové pasty

Některé druhy zeleniny nás přímo vybízejí, abychom z ní vyrobili základ na pomazánku. Které? Jistě tušíte, že jsou to třeba dýně, cukety, lilky, brokolice, květák, papriky a mnoho jiných – nejchutnější přitom jsou jejich kombinace.

Jak postupujeme? Zeleninu orestujeme, případně podusíme anebo upečeme. Pak pomeleme, smícháme s panenským olejem a základ pro pomazánku máme hotov. Vidíte to čiré veganství?

Co přidat do pomazánkových základů?

Základ pomazánek máme hotov. A teď se dostáváme k tomu, co s nimi dál. Opět opakujeme, že vlastně cokoliv. Podle toho, co přidáme, bude mít pomazánka výslednou podobu:

Pomazánky k osvěžení

Pokud chceme svěží pomazánky, dáme do nich strouhanou syrovou zeleninu a ochutíme je solí, cukrem a octem, trochou pepře. Skvěle vás osvěží třeba vodnice. Že ji neznáte? Je to neskutečně lahodná zelenina připomínající trochu křen, trochu kedlubnu, malinko i ředkvičku. A chutná opravdu skvěle, pro léto je úžasnou volbou.

Perfektně nás osvěží i ovoce. Například jablka nebo ananas, třeba v kombinaci s celerem. Nezapomeneme na citron. Hosté budou jen mlaskat!

Pomazánky k dobrému zasycení (třeba k pivu nebo vínu)

Pokud chceme pomazánku bytelnou, přidáme například majolku, vajíčka, tvrdý sýr, cibuli a uzeninu. Nic nezkazíme ani česnekem. Dochucujeme pepřem, bylinkami, červenou paprikou.

Jestliže jsme přichystali masový základ, ten stačí už jen obohatit o zeleninu, cibuli, pepř a česnek. Někdo se obejde zcela bez zeleniny v pomazánce a dá si pak možná papriku nakrájenou na jemné proužky.

Pomazánka k průběžnému zobání

Pokud chystáme piknik nebo párty na delší dobu, je fajn přichystat i takové pomazánky, které nebudou úplně sytící, ale zároveň utiší největší hlad. K tomu se parádně hodí pomazánky z luštěninového nebo sýrového základu. Do nich přimícháme to, na co zrovna máme chuť nebo to, o čem víme, že přímo zbožňují naši hosté. K ochucení zase použijeme hlavně bylinky, sůl, ocet, případně i cukr, papriku nebo například kurkumu. Ta se, mimochodem, skvěle hodí do zeleninových pomazánek, v kombinaci třeba s koriandrem.

Studená kuchyně může vévodit i narozeninové oslavě!

Chystáte narozeninovou párty, ale nechcete se na ní zabývat teplými pokrmy? Je s nimi spousta starostí: jak je servírovat tehdy, když jsou teplé (ale co když na ně nemají všichni chuť) nebo jak je delší dobu udržovat při správné teplotě. A pak toho nádobí…

Pomazánky a obložené mísy jsou skvělou volbou pro jakoukoliv oslavu s přáteli, i narozeninovou. Stačí nakoupit dost surovin (dáme si záležet na jejich kvalitě), namíchat, naservírovat, k tomu přidat sekt, víno, nějaké pivko, nealko nápoje, pár druhů chipsů a krekrů, nějaké sušenky, čokoládu – a máme vystaráno.

A jestli vám narozeniny vyšly zrovna na dobu, kdy jste se vydali z peněz, nevadí. Můžete využít některou z mnoha rychlých půjček před výplatou a z následující výplaty ji pak najednou splatit. Jde o krátkodobou půjčku v malém obnosu, která vám rozpočet nijak nezatíží, za pár dní ji splatíte. Ale hlavně uspořádáte perfektní piknik či oslavu, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Založíte si jen na jednu potíž – přátelé budou chtít brzy další pomazánky. Když budou chtít recepty, přepošlete jim tento text ;-)

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

KNIHY

Generální partneři portálu:

 

 

 

 

 

 

Partneři portálu:

  

         

 

      

Další portály mediální skupiny HMG:

      

     CELEBRITYHOUSE.cz

PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist