Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_16977

Co musíte vědět pro přípravu dokonalé kávy

Spousta z nás nedá na kávu dopustit. Dopřáváme si ji hned po probuzení, když potřebujeme nastartovat do nového dne, ale i v práci, kde nám pomáhá docílit lepší výkonnosti a soustředěnosti. Rádi si na ni zajdeme s přáteli nebo si ji jen tak vychutnáme sami v klidu a pohodlí svého domova. Co byste měli vědět, abyste si vykouzlili opravdu dokonalý nápoj?

Správné mletí = dokonalá chuť

Kupujte si zrnkovou kávu a namelte si ji až těšně před přípravou. Mletím se totiž uvolňují aromatické látky, které ale rychle vyprchávají. Čerstvá vůně vydrží maximálně několik dní. Avšak pozor. I když si pořídíte tu nejkvalitnější zrnkovou kávu, nemusí výsledný nápoj chutnat tak, jak byste si přáli. Chcete-li totiž z každého zrnka dostat opravdu maximum, pak nesmíte podcenit správné mletí. Klíčovou roli hraje jak samotný mlýnek na kávu, tak i způsob mletí. Velmi hrubé se hodí pro přípravu ve french pressu, střední v moka kávovaru, jemné v klasických přístrojích na espresso a nejjemnější v džezvě.

Sklizeň kávy

Kávovníky se pěstují na plantážích prakticky po celém světě. Najdeme je v Jižní a Střední Americe, Africe a Asii, všude tam, kde teploty neklesají pod bod mrazu. Plody připomínající červené třešně dozrávají devět měsíců a sklízí se několika způsoby, a to buď za pomoci strojů, nebo ručně. Každý česač otrhá asi 50 až 100 kilogramů plodů, kávová zrna ale tvoří asi jen pětinu ze sklizených peckovic. Než tedy naplní klasický pytel o hmotnosti 60 kilogramů kávy, zabere mu to několik dní. Protože je tento způsob náročnější a nákladnější, využívá se především u kvalitnější arabiky. A právě po tomto druhu kávy při přípravě sáhněte, osloví vás svou rozmanitou komplexní chutí, jemností i aromatem.

„Šperkování“ nápoje

Mnozí si svůj oblíbený černý mok „šperkují“ nejrůznějšími ingrediencemi, nejčastěji mlékem, cukrem nebo smetanou. Často jde ale i o něco ostřejšího, třeba vaječný koňak či rum, v některých zemích dokonce přidávají – poněkud netradičně – máslo nebo sýr. Pamatujte ale, že chcete-li, aby čerstvá káva fungovala jako opravdový stimulant, měli byste si ji dopřát bez jakýchkoli příměsí. Cokoli, co je v ní navíc, její účinky znehodnocuje. Tak vychutnejte si ji v její nejčistší podobě, budete mile překvapeni, jaké nové chutě, vůně a aromata v ní objevíte!

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

KNIHY

Generální partneři portálu:

 

 

 

 

 

 

Partneři portálu:

  

         

 

      

Další portály mediální skupiny HMG:

      

     CELEBRITYHOUSE.cz

PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist